Знаете ли какво видяхте току що? Най-скъпата картина в историята. No. 5, 1948 е дело на американския абстрактен експресионист Джаксън Полък. Нарисувана е върху парче талашит с размери 2,4 х 1,2 метра и от 2006 е собственост на Дейвид Мартинез срещу скромната сума от 149 милиона долара.

Повечето най-известни класически картини са собственост на различни музеи, които нямат ни най-малкото намерение да ги продадат. Това прави творби като "Мона Лиза" буквално безценни.

В началото на седмицата картината на Моне "Езеро с водни лилии" бе продадена за 80 милиона долара. Какъв по-добър момент да ви представим най-скъпите картини, рисувани някога от човек? Списъкът, който следва не предлага задължително най-красивите или важни картини в историята на изкуството, а просто онези, за които е платена най-висока сума, отчитайки инфлацията.

(за да видите картините в пълния им блясък, кликнете върху цената и името)

10. Адел Блох-Бауер ІІ, 94 млн. $ на австрийския художник Густав Климт.

Адел е жена на един от меценатите на Климт и единственият негов модел, рисуван два пъти, оттам и номерът в заглавието. Картината е завършена през 1912 г.

9. Портрет на художника без брада, 94.6млн. $ е един от многото автопортрети на Винсент Ван Гог.

Наименованието му има изключително просто обяснение - на другите си автопортрети художникът е с брада. Завършен е през септември 1889 година, броени месеци преди смъртта му.

8. Дора Маар с котка, 101.8млн. $ е дело на Пабло Пикасо и изобразява френската му любовница Дора с малка черна котка на рамото. Рисувана е по време на нацистката окупация на Франция.

През 2006 г. картината е закупена от анонимен руски участник на търг в Ню Йорк.

7. Ириси (1889), 102.3 млн. $ на Ван Гог e една от първите картини, които рисува докато се лекува в клиниката в Сан Реми.

Първият и собственик е френският интелектуалец Октав Мирбо, закупил я на цена от 300 франка. През 1987 г. е продадена за рекордна за времето сума.

6. Момче с лула, 118.9 млн. $ е нарисувана от младия Пабло Пикасо през 1905 в т.нар. му "розов период".

При продажбата й през 2004 г. овечете арт експерти обявиха, че високата й цена се дължи предимно на името на автора, отколкото на художествените й качества.

5. Le Moulin de la Galettе, 128.8 млн. $ е името на две идентични картини на Огюст Реноар, рисувани през 70-те години на ХІХ век.

По-голямата е в парижки музей, а по-малката по размер бе закупена през 1990 от японския бизнесмен Риоей Сайто.

4. Портрет на доктор Гаше, 136.1 млн. $ на Винсент ван Гог.

Съществуват две версии на портрета в различни цветове. След смъртта на художника, зълвата му продава първата версия за 300 франка.

Препродавана над 10 пъти, през 1990 тя е купена отново от Риоей Сайто за рекордна за времето цена.

3. Портрет на Адел Блох-Бауер І, 144.4 млн. $

Първият портрет на Адел, дело на Климт, е закупен от американския милиардер Роналд Лодър през 2006 и е изложена в личния му музей на Пето авеню в Ню Йорк.

Картината е рисувана от Климт в продължение на три години.

2. Жена ІІІ, 147 млн. $ е дело на абстрактния експресионист Вилем де Кунинг.

Холандският художник я рисува през 1953 като част от поредица, включваща 6 жени. През 2006г е закупена от американския милиардер Стивън Коен.

....

Номер едно вече бе представен.

Картините на Полък може наистина да се сторят твърде абстрактни на художествения лаик, но животът му би се понравил и на средностатистическия футболен фен.

Голям любител на алкохола и жените, Полък обичал често да се преструва на каубой. Другото му хоби било рисуването, в което постепенно спира да разчита на традиционната за художниците четка и започва да използва спринцовки, пръчки, собствените си длани и дори цялото си тяло.

Примерен клип с творческия процес при Полък от филма Pollock (2000):