Обувките – стил и удобство

Обувките имат важна роля,  създават удобство и лекота при движение. Освен това те са създадени и  за украса,  придавайки елегантен  и  цялостен вид на индивида. През миналите векове, визията  на обувките непрекъснато се мени според модната тенденция и необходимостта за това  при определени условия.

 

Модата диктува вида и предназначението на обувките. Обувките,  които носим се различават  по вид, изработка и най вече по цена, на която се предлагат във  всеки онлайн магазин за обувки. Те могат да бъдат леки с тънки подметки   и  няколко каишки  - тип сандали или с  по-сложна изработка,  при която е вложен скъп материал,  за да се задоволят и най-капризните вкусове. Правят  се и обувки за по-различни случаи – за ски, туризъм и други видове спорт. По традиция  обувките се правят  от кожа,  от плат,  но заради високата си цена се изработват от и пластмаса, гума и други евтини материали.

 

Обувките имат много древен произход. Техният произход датира от преди 7000 – 8000 хиляди години преди новата ера. Намерени са чифт в една пещера в Америка. Те били с елементарен по-прост модел и се използвали за защита на краката  от  студа  и неблагоприятни скални местности.  Едни от първите обувки са били мокасините,  правени  с необработена кожа  и мека подметка, които прилепвали плътно към крака и често украсени с мъниста и други  подобни елементи.

 

По-късно през вековете моделите на обувките се променят според времето и модата. Появяват се и високи токове, също така и по-дебели подметки . Тези обувки се носели от определени слоеве и показвали  индивидуалността на собственика им. През средните векове се появяват обувки с дървени подметки а по-късно и с коркови  такива  и мека горна част. През 17 – 18 век модни станали островърхите обувки, които се носели от определени високопоставени личности. По-късно през 19 век обувките с висок дървен ток  и по-груба изработка се наложили и превърнали в елегантни  и стилни за времето обувки,  често пъти украсявани  с различни елементи, като скъпоценни камъни, кожа, плат, кадифе и панделки.

 

До края на 18 век изработката на обувки  е била доста труден процес тъй като са се ползвали еднакви  калъпи и за лява и дясна обувка. По-късно се създава машина за обработка,  което улеснило производството. През 19 век масово започва изработка на обувки с токчета. Това предава елегантен вид на жената и я прави  изящна и изискана. Модните дизайнери непрекъснато подобряват качествата на обувките.

 

Създават все по-нови модели често украсени с най различни елементи. Всеки сезон излизали нови и нови колекции на известни дизайнери с красиви и  много луксозни обувки. Много са известните марки които предлагат луксозни  и модни обувки в целият свят. Такива са Manolo Blahnik,  Jimmy Choo, Christian Louboutin и  много други.





{START_COUNTER}